Semakan Tawaran Ke Tingkatan 6 Sesi 2013/2014


Semakan tawaran ke tingkatan enam sesi 2013/2014. Untuk menyemak sila klik link yang berikut.

http://apps.moe.gov.my/sst6/semakanrayuan2013/

Tahniah kepada mereka yang berjaya mendapat tempat ke tingkatan 6. Secara peribadi saya melihat, ini adalah antara jalan terbaik untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi lagi jika dibandingkan dengan Diploma. Walaupun saya sendiri merupakan lepasan Diploma. Jadi kepada mereka yang dah dapat tawaran tu, tapi masih tak tahu nak pergi ikut mana, banyak-banyak lah buat solat isthikarah. Bukan istikharah cinta saja yang perlu dibuat. Hehehe. :-)

Orang lain cakap tingkatan 6 ni susah. Jadi buat lah persiapan awal-awal kalau dah tau susah. Buat dulu. Jangan menyesal di kemudian hari.

Diploma kena habiskan 3 tahun on time. Boleh guna diploma untuk kerja. Tapi sejujurnya saya katakan, gajinya tak lah selumayan yang disangka. Ditambah lagi kita ni hidup dalam Malaysia. Melambak student degree kat luar sana yang masih mencari kerja. Jadi pilih lah dengan bijak. Jadi kita boleh jimat umur untuk masuk degree terus.

Doakan saya dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat Degree nanti ya. Paling minima kerja kat Malaysia nak kena ada Degree baru selamat. Boleh kumpul duit banyak-banyak. Boleh kahwin cepat-cepat. Melainkan kalau anda seorang anak tauke kedai makan ke, tauke minyak ke, lain cerita lah. :-)

Selamat Tinggal Politeknik Kuching Sarawak. Kembali Berblogging

Alhamdulillah. Tamat sudah pengajian saya di Politeknik Kuching Sarawak dalam jurusan Diploma Kejuruteraan Awam setelah 3 tahun saya menuntut disana. Seandainya keputusan semester 6 tiada paper yang sangkut, maka boleh lah saya istiharkan kemerdekaan saya sebagai pelajar dan bermulalah hari-hari saya sebagai seorang pengganggur terhormat sebelum menunggu keputusan kemasukan ke IPTA untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi lagi di universiti.

Bersyukur sangat kepada Allah sebab sepanjang pengajian saya disana satu paper tak sangkut. Saya akui saya bukan lah seorang pelajar yang genius atau pandai, cuma saya hanyalah seorang pelajar yang biasa-biasa sahaja.

Pointer pun tak lah gempak mana cukup makan. Sekali saja saya dekan (AKJ Anugerah Ketua Jabatan)

Semoga cita-cita saya untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat Degree selepas Diploma kesampaian walaupun result tak berapa nak gempak. Mohon doa sahabat-sahabat semua ya.

Semakan Keputusan Rayuan Matrikulasi 2012

-Di sini: Bagaimana untuk pilih Kolej yang bersesuaian selepas SPM/O-Levels anda.-

-If you have $100 million to buy the perfect all-European team, who would you pick? -


Semakan keputusan rayuan ke matrikulasi 2012 kini boleh disemak pada 7 Jun 2012. Kepada mereka yang ingin menyemak keputusan rayuan ke matrikulasi 2012, anda boleh menyemak keputusan rayuan anda memalui lama web KPM :

Semakan Keputusan Rayuan Matrikulasi 2012

Anda juga boleh menyemak keputusan rayuan melalui sistem pesanan ringkas SMS. Untuk menyemak keputusan melalui SMS ikuti langkah-langkah berikut :

Taipkan MOE<jarak>MAR<jarak>NO. KP dan hantarkan ke 15888
Contoh : MOE MAT 920605051542

Tahniah kepada mereka yang berjaya melanjutkan pelajaran mereka ke kolej matrikulasi.

Kepentingan Ilmu Pengetahuan Dalam Islam

-Di sini: Bagaimana untuk pilih Kolej yang bersesuaian selepas SPM/O-Levels anda.-

-If you have $100 million to buy the perfect all-European team, who would you pick? -


 Assalamualaikum pembaca yang budiman, sudah lama saya tidak mengemaskini laman sesawang ini sejak saya menjalani latihan industri yang telah pun tamat sebulan yang lepas. Sebagai seorang pelajar Kejuruteraan, latihan industri memberi saya banyak ilmu baru tentang apa yang saya belajar dan tidak kurang juga pengalaman yang saya perolehi.

Sudah menjadi kewajipan setiap umat Islam untuk menuntut Ilmu. Meskipun saya seorang pelajar kejuruteraan dan bukannya pelajar syariah, undang-undang, pengajian islam ataupun usuluddin, saya tidak boleh menjadikan ilmu kejuruteraan itu tidak sepenting ilmu akhirat kerana saya percaya setiap apa jua ilmu yang ada di sunia ini adalah milik Allah SWT.

Barangsiapa yang hendak kebaikan di akhirat , maka hendaklah dengan ilmu dan barangsiapa yang hendak kebaikan di dunia dan akhirat juga hendaklah dengan ilmu.

Dalam Al-Quran Allah berfirman ” Katakanlah anak Adam adakah sama antara orang yang berilmu dengan yang tidak berilmu.. .sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang berakal sempurna.”  (Az-Zumar ayat 9)

Malaysia Vs Philipines (International Friendly Match 2012)

Malaysia Vs Philipines

Date : 1 June 2012

Venue : Shah Alam Stadium

Kick Off : 2045

Current Results:

-RM200,000 & gelaran “ROCKSTAR” jadi pertaruhan! -

First Half

Malaysia 0 – 0 Philipines

Second Half

Malaysia 0 – 0 Philipines

Full Time :

Malaysia 0 – 0 Philipines

-If you’re Sabahan or Sarawakian, something special for you!  Click here now!!-

-Your chance to win some cash & prizes here!-

Kelantan s Sime Darby 2012 Malaysia FA Cup

Malaysia FA Cup 2012 Final 

Kelantan FA vs Sime Darby FC

Date : 19 May 2012

Time : 2045

8:45  (UTC+08:00)

Venue : Bukit Jalil National Stadium

The 2012 Malaysia FA Cup final match between Kelantan FA and Sime Darby FC will be held on May 19 2012. The kick off will be at 8.45 local time at the National Stadium Bukit Jalil. Sime Darby FC is the first football club that succeed to go for final to meet with the Red Warriors Kelantan FA. The current result will be update from time to time.

-Nak di-sponsor untuk ke London sempena Sukan Olimpik? -

Kenal tak siapa yang nyanyi lagu ni? Best sangat!! 

First Half:

Kelantan FA 0 – 0 Sime Darby FC

Second Half:

Kelantan FA 1 – 0 Sime Darby FC

Mohammed Ghaddar (P) 58′

Fulltime Result:

Kelantan FA  1 – 0  Sime Darby FC

Keputusan Permohonan Kemasukan Ke IPTA Lepasan STPM/Setaraf 2012/2013

Keputusan temu duga untuk permohonan kemasukan ke IPTA lepasan STPM dan setaraf untuk sesi akademik 2012/2013 (PENDIDIKAN) akan boleh dibuka pada tarikh 19 Mei 2012. Manakala keputusan permohonan UPU 2012 dijangka akan diketahui pada pertengahan bulan Julai 2012 (Akan Dikemaskini Dari Masa Ke Semasa).  Bagi permohonan untuk mengikuti kursus (Pendidikan) di IPTA temu duga akan diadakan sekitar 24-30 Mei 2012.

Selamat melangkah ke alam yang baru buat mereka yang berjaya dipilih untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi lagi bagi lepasan SPM 2011. Segala perubahan dan percanggahan dalam maklumat yang disampaikan dalam laman sesawang ini akan dikemaskini dari masa ke semasa dan amatlah dikesali. 

Kepada mereka yang berjaya melanjutkan pelajaran ke menara gading di peringkat asasi, hingga sarjana, tahniah diucapkan.

Tarikh Penting :

(Bukan Pendidikan)

  • Semakan Temuduga (Untuk Kursus Yang Ada Temuduga Sahaja) – 23 April 2012 (UPNM, UiTM, UIAM, UKM, UPM, UUM, UTM, UMS, UM)
  • Temuduga – Dari 26 Apr – 6 Mei 2012
  • Permohonan Fasa 2 (Matrikulasi & Asasi sahaja) – 26 Mei 2012
  • Keputusan UPU 2012 – Dijangka pertengahan Julai (Akan Dikemaskini Dari Masa Ke Semasa)
  • Pendaftaran Pelajar Baru – 1 & 2 September 2012
  • Keputusan Rayuan UPU 2012 – September 2012

(Pendidikan)

  • Semakan Ujian MEdSI 20 – 27 April 2012 melalui laman mpm.edu.my
  • Ujian MEdSI – 28 April 2012
  • Semakan Temuduga – 19 Mei 2012
  • Temuduga – 24 – 30 Mei 2012
  • Keputusan UPU 2012 – Dijangka Pertengahan Julai 2012
  • Pendaftaran Pelajar Baru – 1 & 2 September 2012 (Akan Dikemaskini Dari Masa Ke Semasa)


Semakan Tawaran Ke Tingkatan Enam 2012

For all SPM candidates 2011 those who willing to further their studies in lower and upper 6 for year 2012, you may check the results starting from 25th April 2012 through the application in the official web of Minister Of Education Malaysie (MOE).

www.moe.gov.my

Congratulations for those who has been selected ! For any queries, please contact the Bahagian Pengurusan Sekolah Harian, Ministry of Education Malaysia at 03-8884 9370 or the State Education Department, (Jabatan Pelajaran Negeri) respectively.

Malaysia Vs Sri Lanka 2012 (International Friendly Match)

International Friendly Match 2012

Malaysia vs Sri Lanka

Date : 28 April 2012

Venue : Shah Alam Stadium, Malaysia

Time : 8.00 pm

1st Half

Malaysia 2 – 0 Sri Lanka

Wan Zack Haikal   25′   27′

2nd Half

Malaysia 6 – 0 Sri Lanka

Hazwan Bakri 72′  82′ 90′

Azamuddin Akil 85′

Fulltime Results

Malaysia 6 – 0 Sri Lanka

New Proton Preve 2012

Proton has launched the new model on April 2012. The new proton model , Proton Preve now will be available to all Proton’s fans and supporters.

Hopefully the new model represents a new era for Proton and higher level standard for Proton cars, in many aspects especially the performance and the safety of using the proton cars. I heard that the new proton will be more powerful than before. Come with 1600L engine and 107hp-138 hp.

Whatever it is I hope this new Proton Preve will affordable and reasonable price for all Malaysians! The starting price for this new Proton Preve range from RM60k ++ to RM73k++

Proton Preve will be the Proton’s first car with a turbocharged engine.( 1.6 Premium CFE )They come with 3 variants which are :

  • Proton Preve Proton Preve Executive
  • Proton Preve Executive CVT
  • Proton Preve Premium CFE